Influencer fogalma

influencer fogalma

Influencer fogalma

Az influencer a közösségi médiára készít tartalmakat (videókat, fényképeket stb.), ahogy valamilyen tevékenységet végez.

Ez a tevékenység lehet szakmai (pl. egy autószerelő, marketinges vagy más szakember), vagy lehet szórakoztató tartalom.

Elmondja a véleményét és olyan dolgokat csinál, ami felkelti az emberek figyelmét, szórakoztatja őket és emiatt rendszeresen megnézik az általa készített tartalmakat.

Az influencer fogalma: felkelti az emberek figyelmét, követőtábort épít ki és számukra folyamatosan tartalmat készít.

Sok emberre van hatással, ezért lett a megnevezése influencer, magyarul véleményvezér. Ha az influencer valamit csinál és megfelelő követőtáborral rendelkezik, sokan igyekeznek azt követni.

Ebből alakult ki az influencer marketing.

influencer fogalma

Ha az influencer valamilyen ruhában jár, a követői egy része szeretne ugyanolyan, vagy hasonló ruhában járni. Ha az influencer egy bizonyos órát hord, akkor a követői szintén szeretnének ilyen órát. A követőtábor egy részének az influencer példamutató, követendő, ezért megvásárolják azokat a termékeket, amit az influencer ajánl.

Miért kockázatos influencernek lenni?

Nagyon vonzónak tűnik influencernek lenni, ha videókban, egyéb tartalmakban az látszik, hogy nem végez komoly munkát. Látszólag csak a mindennapi életét mutatja be, nem kell hozzá évekig tanulni, utána évekig tapasztalatot szerezni, hogy elismert szakember váljon belőle. 

Ezért az influencer fogalma sok esetben negatívan cseng a köztudatban. Ingyenélő fiatalokat érthetnek alatta, aki nem végez semmilyen munkát és nem ért semmihez.

Sok influencernél megfigyelhető, hogy amilyen gyorsan sikeres lett, olyan gyorsan fordulhatnak el tőle a követők. Az emberek figyelmét folyamatosan fenn kell tartani, sok esetben egyre extrémebb tevékenységekkel. 

Ha az adott influencer szakmailag magas szinten áll, sok követő hozzá képest kevésbé ért az adott szakmához, ezért felnéz rá, fontosnak tartja a véleményét, akkor hosszú távon elismert influencer válik belőle. Ebben az esetben az influencer fogalma pozitív kicsengésű, szakemberként tekinthetünk rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük