Mit csinál egy DJ?

mit csinál egy dj

Mit csinál egy DJ?

Sok kritika éri a DJ-ket (Disc Jokey – Lemezlovas), hogy csak cserélgetik a zenéket egész este és ezért pénzt kapnak, sokszor nem is keveset.

A DJ-k legfontosabb feladata, hogy a fellépés ideje alatt képesek legyenek szórakoztatni a vendégeket úgy, hogy a buli ne legyen unalmas, ne érezzék azt, hogy csak a zenéket cserélgeti egymás után.

MIt csinál egy dj

Hogyan dolgozik egy DJ? Miért lesz egy DJ jó DJ?

Számolja az ütemeket, kiválasztja, hogy melyik zeneszám után melyik következő számot rakja, ha szükséges, azonos sebességre gyorsítja, lassítja a zeneszámokat, hogy a két szám basszusa (vagy több zeneszám basszusa) egyszerre üssön. Egy tizedmásodperc eltérésnél már lódobogáshoz hasonló borzadály keletkezik, ezért nem nagyon hibázhat egy picit sem.

A jó DJ otthon felkészül, hogy milyen számokat vigyen egy bulira. Folyamatosan fenn kell tartani a vendégek érdeklődését, ezért jól kell megválasztania az egymás után következő zeneszámokat.

Könnyű dolga lenne, ha mindig csak a slágereket játszaná le, de ebben az esetben gyorsan elveszti a közönség az érdeklődését. A DJ szakma esszenciája az, hogy a zeneszámok sorrendjét képes jól felépíteni, és módosítani, ha kell.

Néhány nem népszerű, de jó zeneszám után be kell vetni valami kiemelkedőt, hogy megőrüljenek az emberek. 

A rossz DJ képes megmérgezni a buli hangulatát, a jó DJ képes azonnal felpörgetni a közönséget.

A jó DJ-t onnan lehet felismerni, hogy a produkciója úgy hangzik, mint ha oda lett volna teremtve az 1-2 órás lejátszás. A keverések, ütemek módosítása mind természetesnek hallatszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük